Прокуратурата се захвана да разследва Кирил Петков за заплахите към министър Йоловски едва след като Сарафов бе разкостен в ЕП

Прокуратурата се захвана да разследва Кирил Петков за заплахите към министър Йоловски едва след като Сарафов бе разкостен в ЕП

Софийска градска прокуратура най-сетне е образувала досъдебно производство във връзка със скандала между Кирил Петков и Александър Йоловски.

Сигналоподател са депутати от групата на ИТН.

Това стана ясно на брифинг с участието на зам.-главния прокурор Мария Павлова. След председателски съвет по-миналия петък Тошко Йорданов от ИТН и Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе и разказа пред медиите, че Кирил Петков от ПП и Божидар Божанов от ДБ заплашвали живота на Александър Йоловски. Натискът бил упражнен заради обществени поръчки за 640 млн. лв.

Проверката е за длъжностно престъпление, разкриха днес на брифинг на прокуратурата и МВР зам.-главният прокурор Павлова и Ваня Стефанова – прокурор от ВКП, която се занимава ресорно с изборни престъпления.

Двете категорично отказаха да назоват кои са разпитваните по делото заподозрени, но потвърдиха, че сигналът при тях “е същият, който бе изнесен след председателския съвет”. И че част от лицата ще бъдат разпитани в понеделник.

Министърът на електронното управление даде преди няколко седмици свидетелски показания пред разследващи агенти в Комисията по превенция на корупцията и пред прокурор в Софийска градска прокуратура, че е бил заплашван от бившия премиер.

Соня Колтуклиева от ПИК установи, че инцидентът е станал на 2 октомври вечерта, в мазето на 5L Speakeasy bar, чийто служебен вход се намира точно срещу дома на Кирил Петков на ул.”Цар Шишман”, в центъра на София.

Днес заместник-главният прокурор Мария Павлова съобщи официално, че прокурорската проверка е прераснала в досъдебно производство.

Тя придружаваше Борислав Сарафов на конференция за “Шенген” на 7 ноември в Европейския парламент.

На настоятелните въпроси защо Кирил Петков вече един месец не е призован на разпит по скандала с Александър Йоловски, временният главен прокурор се дърпаше, обясняваше, че журналистката го преследва даже до тоалетната и търсеше помощ от заместничката си Мария Павлова и от Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ.

Соня Колтуклиева обвини Борислав Сарафов, че над Кирил Петков е разпънат прокурорски чадър, за да разпъне той политически чадър над главния прокурор.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.