Радев за членството на Македония в ЕС: Не можем да дадем легитимация на омразата към България!

Радев за членството на Македония в ЕС: Не можем да дадем легитимация на омразата към България!
Изходът изглежда само един – отлагане на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, докато не се сключи ясно, обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всички двустранни въпроси.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент, като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един – отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония“, каза още президентът.

Не можем да дадем европейска легитимитизация на омразата към България, заяви Румен Радев. Президентът съобщи още, че ще обсъди темата още днес и с германския си колега.

Той отбеляза, че членството на Северна Македония е много важно за региона и България винаги ги е подкрепяла, но подчерта, че трябва да имаме ясни гаранции, че единството ни като българска нация и културно-историческото ни наследство няма да бъдат поставяни под въпрос от външни фактори.

„Като страна, отговорен член на ЕС, ние не можем и не трябва да си позволим да вкарваме в ЕС нови нерешени проблеми. Не може като самоуващаваща се нация 3 години след подписването на нашия Договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музеи и паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България“, допълни Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо да ипотекираме националната си идентичност.

„Това, което в момента се опитват да спасяват по някакъв начин с вяли декларации за език и име, е само част от проблема. Проблемът е много по-дълбок. Той е свързан с дълбоките устои на нашата национална идентичност, културни, исторически, нашия суверенитет. Това изисква много добро споразумение: дали ново, дали анекс към настоящия договор, но ясен правонобвързващ документ. Не можем да ск позволим да нарушаваме решения, взети от българското Народно събрание с консенсус преди 1 година“, обясни президентът.

Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията, коментира още Румен Радев.

„Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява“, допълни той.

Държавният глава призова хората да спазват мерките, да пазят себе си и своите близки, да укрепват имунитета си и да не разчитат на телевизионни спасители.

Не може правителство, чуято единствена цел е собственото оцеляване, да води страната през кризата: здравна, социална и икономическа, каза президентът.

Той припомни, че многократно е призовавал правителството на Бойко Борисов да подаде оставка точно с този мотив.

„Беше пропуснато ценно време, за да се направи необходимата подготовка. Сега виждаме панически действия. Призовавам хората към спокойствие, но стриктно спазване на мерките. Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговори действия. Също така и непопулярни действия. Правителство, което цели да оцелее от ден на ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа. Другите държави минаха през фазата на по-меки мерки, но взети навреме“, посочи държавният глава.

Радев уточни, че не нарушава наложената му карантина, тъй като предписанието, което му е било връчено от РЗИ, е изтекло снощи.

Той призова българите към подкрепа за лекарите и медицинския персонал.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.