Радев: Не мога да свикам референдум за еврото заради решението на парламента

Радев: Бяхме пасивна територия, през която просто минаваше руски газ. Сега държим инициативата, търсят ни от юг и от север
Румен Радев заяви, че не може да свика референдум за еврото.

Президентът твърди, че няма как да насрочи дата за провеждането му заради решението на парламента.

“ България трябва да влезе в Еврозоната, когато реално е готова, а не когато ни се иска, и то на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически и финансови политики, а не със слагане на спирачка за обществено-икономическото развитие. За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи“, каза Радев.

„След като са изпълнени законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани.

Отделно е дали така трябва да бъде формулиран точно референдумът. Аз лично не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е времеви рамки.

За мен 20 години е неприемлив срок, прекалено дълъг срок, но усилията на политиците трябва да бъдат насочени не към това да търсят начини да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските граждани, че влизането в Еврозоната работи за тяхното благосъстояние“, е позицията на държавния глава.

Аз няма как да насроча дата за референдум, понеже има решение на Народното събрание. Знаете, че е спорно, според мен, това е процедурно объркване, много ясно беше взето такова решение.

Аз няма как да вкарам повторно в Народното събрание предложение за референдум, който е отхвърлен с решение на парламента“, заяви Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.