Радев: Поздравлението на Ердоган към ДПС е недопустимо. Турция да не се меси в изборите в България

Радев: Поздравлението на Ердоган към ДПС е недопустимо. Турция да не се меси в изборите в България
Румен Радев обяви нещо, което ще бъде посрещнато на нож от ДПС.

Репликата на президента ще е обект на коментари и от страна на други партии. Поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към конференцията на ДПС е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо, каза днес пред „Дарик радио“ държавният глава Румен Радев. Според него проводник на това влияние е министър-председателят Бойко Борисов.

Конференцията на ДПС се проведе миналата събота, като онлайн беше преизбран за лидер на партията Мустафа Карадайъ. Във видеоприветствието от турският президент Реджеп Тайип Ердоган той говори за добросъседските отношения между двете страни. Ердоган поздрави и правителството заради действията му за преодоляване на кризата заради коронавируса.

Радев е на мнение, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ореола на ДПС на национално отговорна политическа сила. „Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори„, уточни държавният глава.

Попитан дали след изборите ще има редовен или служебен кабинет, Радев посочи, че няма как да прогнозира това. Той допълни, че при всички случаи следващото правителство трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел. „Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно“, каза още президентът.

Според него следващият кабинет ще се подкрепя от минимум три партии при един много фрагментиран парламент. „Ще се проявят проблемите на нашия модел – хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове – премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации“, обясни той.

Попитан дали ще се яви на следващите президентски избори за втори мандат, Радев каза, че това за момента не е тема. „Ако реша да се явя на избори, няма да се моля или да влизам в договорки с политически партии“, подчерта държавният глава.

Румен Радев каза още, че преди да вземе решение за това на коя дата да се проведат изборите, ще отчете всички фактори. Той допълни, че указът с решението за датата ще бъде публикуван в „Държавен вестник“ до 28 януари.

Радев каза още, че за момента не вижда аргумент за отлагането им за след 28 март, която и той определи като най-подходяща на 7 декември

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.