Радев: Политиците ни да си решат вътрешносемейните проблеми и да върнат страната ни в Европа

Радев: Политиците ни да си решат вътрешносемейните проблеми и да върнат страната ни в Европа
Час по-скоро България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите.

Не да реагираме, не да следваме общи политики, а да ги генерираме. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като положи венец на паметна плоча в Сараево, символ на приятелството между България и Босна и Херцеговина.

„Къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона и която водеше във вземането на решения? Къде остана тази България, която инициираше процеса за сигурност и сътрудничество в Югоизточва Европа?“ С този въпрос се обърна президентът Румен Радев към българските политици.

Допълни, че Босна и Херцеговина гледа на България като един силен член на НАТО, на ЕС – страна с демокрация и развита икономика. Той припомни, че България е първата страна, признала независимостта на Босна и Херцеговина през 1992 г.

„България първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина. В Босна и Херцеговина гледат на България като един достоен и силен член на НАТО и ЕС. Час по-скоро страната ни трябва да възстанови своята водеща роля на Балканите“, коментира още президентът Румен Радев.

По думите на държавния глава е крайно време „да си извадим главите от пясъка“ и „да спрем да се занимаваме с нашите вътрешносемейни провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото“.

„Час по-скоро България трябва да възстанови своята водеща роля на Балканите, а не да следваме някакви общи политики, а ние да генерираме такива“, каза още Румен Радев и още веднъж призова политиците у нас да решат вътрешносемейните си проблеми и да върнат страната ни в Европа като фактор.

Запитан за отправена заплаха срещу бригаден генерал Ивайло Сотиров, директор на служба „Военна полиция“, държавният глава заяви:

„Заплахи за живота, на когото и да е било са недопустими в България. Мисля, че всички компетентни органи ще реагират веднага и ще се пресекат всякакви опити за заплахи, защото това не говори добре за нас“, посочи още президентът. Той изключи възможността това да има връзка с разследването на авиокатастрофата в база „Граф Игнатиево“.

Преди срещата си с генерал-лейтенант Ласло Щиц, командващ силите на мисията на ЕС в Босна (ЕУФОР) в операция „Алтея“, Радев каза, че оценката на босненските власти за работата на българските военнослужещи в операцията е изключително висока.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук