Първан Симеонов за сглобката: Тези хора толкова се сраснаха помежду си, че започнаха да мечтаят за 4-г. мандат

Първан Симеонов за сглобката: Тези хора толкова се сраснаха помежду си, че започнаха да мечтаят за 4-г. мандат

“Приемането на промените в Конституцията е събитието на годината във вътрешнополитически план, макар че войната в Украйна продължава да е събитието, което определя всичко, което се случи в България”. Това заяви политологът Първан Симеонов в предаването „Офанзива” по Nova News.

Според него управляващите и западните партньори не виждат алтернатива на управлението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, докато българският народ категорично вижда, но с оглед на войната в Украйна е трудно да има друга конфигурация на управлението в България.

„Друг вятър започва да вее в България, но ние му даваме прекалено малко ухо, а този вятър може да развали комфорта на това правителство. Може да се окаже, че това правителство е на едни вълни, а голяма част от българите са на други вълни. Това правителство има един вроден възможен проблем – да надцени влиянието на този разказ – това със сигурност е правилният, западният разказ, но голяма част от българското общество се дразни от прекаляването”, обясни политологът.

Според него в София „за едната бройка щеше да има червен кмет като протест срещу преиграването”, даде пример Симеонов. По думите му парадоксът на сегашния кабинет е, че „тези хора толкова се сраснаха помежду си, че започнаха да мечтаят за 4-годишен мандат”.

Според него е логично някои министри да сменят постовете си при предстоящата ротация на премиерите. „Защо им е на ДПС и на ГЕРБ да имат повече видима власт в тия трудни времена”, запита Симеонов и каза, че сегашното управление е икономически трудно.

„Това, което Пеевски прави, е забележително, ако той стане председател на ДПС, това ще бъде нов етап в развитието на страната. Това, което Борисов прави е забележително, защото той изчисти образа си в голяма степен. Но преди 2-3 години имаше около 60-70% подкрепа за протестите срещу тези господа. Три години по-късно тези господа са ни „шефове”. Това в народопсихологически план означава сериозна национална фрустрация. Ако двамата са мъдри политици, те няма да държат да стърчат всеки ден”, допълни Симеонов.

Политологът изтъкна, че последните избори са били едни от най-нечестните в историята на българската демокрация. Фактът, че хората крият как са гласували, означава, че се връщаме към едни времена, когато свободата и истината бяха подложени на съмнение, допълни той и каза, че за да лъжат хората за кого са гласували в екзит пола, означава, че се страхуват да кажат за кого са гласували.

За демонтажа на Паметника на Съветската армия Симеонов каза, че не може най-високият паметник в центъра на София да е това, но там трябва да има нов обединителен символ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.