Радев проговори за избора за третия мандат и скандала с Nexo

Радев проговори за избора за третия мандат и скандала с Nexo
„Не съм се ръководил от скандала с „Нексо“ при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, след като аз бях взел своето решение“.

Това каза президентът Румен Радев преди началото на кръглата маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“.

„Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на „Демократична България“, това го виждаме всички“, коментира още Радев.

При връчването на мандата той каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

„Така съм преценил и разчитам, че БСП ще направи максимално възможното. Не съм се ръководил от скандала с Nexo в това си решение, взел съм го преди това. Но този казус има потенциала да повлияе на едно бъдещо правителство с мандат на „Демократична България“ и това го виждаме всички“, заяви Радев.

Според него БСП е партията с най-голям шанс да състави правителство.

„Виждате, че БСП не бърза да поставя червени линии, съхрани диалога и в много случаи показа, че е готова на компромис и решения, които да работят за повечето партии. БСП работи и с политическите си опоненти, например – беше в основата за решаване на кризата с избор на председател на Народното събрание“, изтъкна Румен Радев.

Държавният глава коментира и условието, което постави вицепрезидентът Илияна Йотова, за продължаване на политиките на служебното правителство.

„Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебното правителство прави максималното за това в името на България. От тази гледна точка политиката като изкуство да се оползотворяват всички възможности би трябвало да се продължава от всички партии“, каза той.

Румен Радев заяви, че България все още не е подала молба за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, защото това е сложен процес и трябва да се обмисли с какви аргументи да бъде поискано.

Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев присъстват на представянето на 30-годишна стратегия за развитието на енергетиката на България. Събитието е организирано от Министерство на енергетиката, а стратегията ще бъде представена от ресорния министър Росен Христов.

В началото на форума президентът заяви, че България не може да си позволи безвремие заради развихрилата се енергийна криза.

Той изтъкна, че през последните месеци България се превръща във все по-голям енергиен фактор на Балканите и ЕС.

„Ясно осъзнахме колко важно е да имаш мощности, да имаш микс и автономност на енергийната система и колко е важно решенията да се взимат навреме. Въпросът е как от тук нататък да продължим с тази политика. И при формирането на служебния кабинет поставих този въпрос – да се върви към диверсификация на енергийните източници и дигитална енергетика.

За няколко месеца пуснахме интерконектора. Организирани са прозрачни процедури за търгове на газ. Удвои се капацитетът на терминанала за втечнен газ в Александруполос и дано да заработи от следващата година.

Осигурени са и договори за диверсификация на ядрено гориво, както и договорът с „Боташ“ за резервиран капацитет и достъп до турските терминали за втечнен газ. Оттук нататък имаме множество запитвания от други държави дали могат да ползват достъп до резервираните от нас терминали за втечнен газ. Обединявайки газопреносните системи в региона, можем да реализираме идеята на ЕК за пренос на Азерски газ към ЕС и България ускорява тази визия.

Политическата воля на най-високо ниво се материализира в реална работа и проекта Бургас- Александруполис договорихме с Мицотакис да го обърнем Александруполис-Бургас.

Затова е важно да има стратегия. Много от тези решения са закъснели. Стратегията трябва да бъде високо ексклузивна. България има уникален шанс за съхраняването на енергия от ВЕИ“, посочи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.