Регистър на педофилите няма да има, но се обменяла информация

Регистър на педофилите няма да има, но се обменяла информация

Снимка: БГНЕС

Има обмен на информация между България с останалите страни от Европа относно престъпленията срещу деца, но според Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие няма разписано изискване за създаването на отделен регистър на педофилите. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на депутатски въпрос.

Към момента всяка отделна страна събира данни самоличността и генетичния профил на престъпниците, като те могат да бъдат споделяни.

Според Закона за МВР властите са длъжни да регистрират лица, които са обвинени в умишлени престъпления от общ характер. Сектор “ДНК анализи” на Института по криминалистика на МВР изгражда и поддържа националната база данни, в която влизат лицата с полицейска регистрация, тези с влязла в сила присъда от общ характер, както и тези с профили от следи, иззети при огледи на местопроизшествия.

В момента националната ДНК база данни позволява да бъдат селектирани лица по вид престъпление, включително и сексуални такива, което не налага създаването на отделен регистър на педофилите у нас.

 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.