Робърт Рийд – защо България е следващата голяма травел дестинация на Европа

Робърт Рийд – защо България е следващата голяма травел дестинация на Европа
България е европейската перла, която много хора търсят. Просто още не са го осъзнали.

Част от това се дължи на красотата на тази последна спирка на бившия Съветски блок, на юг. Там балканските планини – наричани Стара планина (от местните) – се сблъскват със златистите пясъчни плажове на Черно море. Освен това България е неочаквано екзотична. Тя е рожденното място на Кирилицата, в някои градчета се говори само турски език и много местни поклащат глава, когато искат да кажат ДА.

Най-забавно е проучването на планинските селца, където ще откриете къщи построени през 19ти век и традиционни механи обсипани с дърворезба. В повечето механи ви предлагат домашно вино, а и цените са добри.

Аз посещавам България през последните 12 години, пишейки статии, паравейки видеа и пътеводители. (Любимото ми пътешествие по българското Черноморие се осъществи в небесно-син Москвич, който е бил нещо като Съветския Кадилак.)

Ето 8 причини защо това е страхотна дестинация:

1. Велико Търново

Няма по-добро място в България, където да прекарате няколко дни от Велико Търново. И това не го твърдя заради общия ни рожден ден (22 март). Столицата на България от 12ти до 14ти век е ситуирана върху ес-образна клисура. Виещите се улички минават покрай Възрожденски къщи, някои от които са също така приемат туристи и имат работилчники изработващи сувенири.

На изток от центъра се намира цитаделата Царевец – разположена върху каменисто възвишение тя е населявана още от Траките (повечето от съществуващите сгради и стени датират от 5ти до 12ти век).

2. Пловдив

Вероятно най-обичания от българите град е разположен върху 7 хълма, като Рим. Във стария град се намира един от най-добре запазените римски амфитеатри (2000 годишният Амфитеатър Филипополис). От там може хапвайки сандвич да се насладите на гледката към града и Родопите. В стария град сред калдаръмените улички ще откриете богато украсени къщи от 19ти век – в някои от които може да отседнете или да похапнете.

По-долу централните улици са изпълнени с живот. Тук има ресторант построен в старо бомбено убежище, джамия от 14-ти век в която да надникнете, а през малките часове може да похапнете дюнер.

3. София

Столицата София не може да се сбърка че е Прага. Това до голяма степен е град изпълнен със сиви сгради от ерата на комунизма. Но пък местоположението на София е по-добро. Съвсем на близо е планината Витоша, която предлага възможност за излети и ски и е достъпна с градския транспорт. Студентски град (за който съм писал в Ню Йорк Таймс) е сюреалистично място за парти. Там ще откриете някои от най добрите столични клубове.

Римските руини са навсякъде. Разходете се из центъра и ще ги видте – не далеч от чешмите с минерална вода, където местните пълнят вода за вкъщи. Тук са и някои от най-интересните места за пазаруване като Женския пазар или базара край храм-паметника Ал. Невски, където веднъж си купих Съветска камера за 15 долара.

4. Вино

България има най-древната винена история. Твърди се, че тук в Перперикон е роден Дионис – богът на виното. А древните гърци са се оплаквали, че виното произвеждано от северните им съседи е твърде силно и не разредено с вода. Можете ли да си представите?

В наши дни българското вино – микс от западните сортове (Каберне Совиньон и Мерло) и местните видове грозде, които няма да намерите никъде другаде.

Много български ресторантчета, особено в селцата предлагат собствено произведено вино.

Моето любимо вино е тъмно червения Мавруд и сочното мелнишко вино, за което местните се кълнат, че не причинява махмурлук. Най-доброто място да си набавите от това вино е в Мелник, на юг от София. Тук може да опитате вино в пещера която се ползва за отлежаване на вина от 250г. Аз съм тествал теорията за махмурлука и мога с удоволсвие да съобщя, че работи.

5. Крепост като от Властелина на Пръстените

На северозапад от София се намира Белоградчик, където ще откриете тази необикновена Римска крепост. Тя е изградена от римляните преди няколко хилядолетия и е разположена сред извисяващите се скални върхове, някои от които приличат на хора. На близо ще откриете и туристически пътеки и скално катерене.

6. НЛО сградата

На около 90 минути с кола на юг от Велико Търново се намира бившата комунистическа сграда – Бузлоджа, разположена в прохода Шипка. Сградата с форма на чиния е толкова футуристична, че е позната като НЛО сграда. След края на социализма, властите са затворили сградата, но и днес изследователи се промъкват вътре.

7. Градът на хеви метъла на брега на морето

През 70те и 80те Черноморието е служело като Червена ривиера за почиващите комунистически лидери. Днес някои морски курорти като Слънчев бряг са толкова презастроени, че е трудно човек да им се наслади. Други, като древния Созопол са исторически или пък сравнително по-тихи като Синеморец.

Трети морски крадчета са фенове на Айрън Мейдън. Каварна, която е не далеч от границата с Румъния е преобразена от кмета си Цонко Цонев. Той започна метъл фестивал посетен от гиганти в рок музиката кото Скорпионс, Юрая Хийп и други.

8. Баница

В България има два вида храна: българска храна и пица (втората е толкова често срещана и толкова удавена в кетчуп, че и тя се е превърнала във вид местно ястие). Но има само една българска закуска – БАНИЦА.

Не може да си тръгнете без да сте опитали това ронливо тестено изделие пълнено със сирене. Може да я откриете във всеки град. Оглеждайте се за местни хора редящи се на опашка пред прост щанд, ядящи прясна баница обвита в хартия, обикновено с цигара в другата ръка и еспресо някъде около тях.

Обикновено струват около 1 евро и когато са топли – понякога пълни с ябълка или друг плод – са най-вкусното нещо в страната. / fixstay

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.