С пари от ЕС плащат пенсии

С пари от ЕС плащат пенсии
Може да удължат настоящия бюджет

Не пласираха нов дълг

С пари от ЕС през декември ще изплащат пенсии, заплати в администрацията и ще покриват задължения на хазната към строителни фирми. През декември се очаква да получим първите 2,6 млрд. лв. по Плава за възстановяване и устойчивост, каза служебният министър на финансите Росица Велкова, която във вторник разясни пред депутатите ситуацията в държавната хазна. Тези средства ще влязат във фискалния резерв и реално ще се използват за текущи разходи до края на годината. От бюджета за 2023 г. обаче ще трябва да бъдат осигурени пари за реализиране на европроектите, за които ще получим аванс през тази година.

Очакваният бюджетен дефицит в края на тази година е 3,4% от брутния вътрешен продукт, при планиран дефицит в закона за бюджета от 4,1%, каза служебният министър на финансите Росица Велкова. Това от една страна се дължи на очаквано преизпълнение на приходите с 250 млн. лв. – от данък върху доходите и от осигурителни вноски завари увеличението на заплатите. Освен това дефицитът ще бъде по-малък от планирания защото капиталовите разходи ще бъдат по-малко от предвидените 8,4 млрд. лв. До края на септември капиталовите разходи са 2,6 млрд. лв., а до края на годината ще достигнат 6,7 млрд. лв., защото именно през последните месеци хазната се разплаща със строителните компании за свършената работа през годината.

Ако до края на годината хазната не вземе нов държавен дълг, фискалният резерв значително ще се намали, предупреди Росица Велкова. Към края на септември фискалният резерв е 12,1 млрд. лв. Въпреки планираните приходи по различни програми, като инструмента SURE на ЕС, има разходи, които ще намалят наличните средства – например 900 млн. лв. трябва да бъдат изплатени на земеделските стопани до края на годината. Без нов дълг до края на годината фискалният резерв ще се понижи до 5,6 млрд. лв., при положение, че за началото на януари са необходими 1,1 млрд. лв. за изплащане на пенсиите, а фискалният резерв не трябва да пада под 4,5 млрд. лв.

В понеделник от Министерството на финансите са опитали да пуснат нов дълг от 200 млн. лв., но не са одобрили нито една от поръчките на инвеститорите заради твърде високата доходност, която са поискали. “Аукционът, който беше проведен, е с изключително висока доходност, в следствие на което към момента канцелирахме тази емисия, защото в крайна сметка ни е необходима ликвидност, но не на вяска цена”, каза Росица Велкова.

От министерството на финансите са разработили проект на бюджет за 2023 г. при който се запазват действащите в момента политики в сроковете, приети от предишния парламент.

Този вариант на бюджета предвижда дефицит от 6,6% от брутния вътрешен продукт, като през 2023 г. ще трябва да се вземе нов държавен дълг в размер на 15,9 млрд. лв. Ако се стигне до дефицит от 6,6% догодина, това отдалечава страната ни от приемането в еврозоната, каза Росица Велкова. Това би усложнило и поемането на нов дълг, следователно – осигуряването на ликвидност в държавата, допълни тя. Дори Германия не отдавна не е успяла да пласира на пазара целия обем 7-годишни облигации, които са били предложени.

Ако не бъде съставено редовно правителство, служебният кабинет ще внесе в парламента проект за удължаване на сегашния бюджет, който да бъде прилаган и през 2023 г.

В този случай всички социални плащания и минималната заплата ще останат на сегашното ниво. Но депутатите ще могат да направят малки корекции в действащия в момента бюджет. Ако се стигне до съставяне на правителство, от Министерството на финансите ще представят базов бюджет за следващата година, върху който един редовен кабинет да нанесе своите политики.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.