С храна и заеми: Как мафията увеличава влиянието си в Италия?

Мафията в Италия предлага храна на нуждаещите се и им отпуска безлихвени заеми, само за да може да увеличи влиянието си в страната. Това предупреждава известният разследващ журналист Роберто Савиано. Той стана популярен след като издаде книгата си “Гомора”, която разкрива тайните на неаполитанската мафия – Камората. От тогава Савиано живее в Ню Йорк под полицейска защита, тъй като непрестанно получава заплахи за живота си.

По думите му, мафията в Италия е готова и да грабне малки бизнеси, които са на ръба, тъй като страната очаква да получи помощи от Европейския съюз, с които да им помогне.

“Ако Европа не се намеси скоро, мултиплицирането на мафиотските пари, които вече са в Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Белгия скоро ще бъде неограничено”, посочи писателят пред журналисти.

На най-ниско ниво мафията предлага на бедните хора хранителни продукти, а в замяна търси услуги.

“Освен това в южната столица на Италия – Неапол, лихварите, по заповед на Камората, са отменили лихвите по дълговете. С каква цел? За услуги”, допълва Савиано. По думите му, най-вероятно става дума за по нататъшен глас по време на избори за определен човек или някой да се подпише под договор като посредник на мафията.

Коментарът на Савиано идва в същия ден, в който германският вестник Die Welt публикува статия, в която се твърди, че “мафията само чака поредното финансиране от Брюксел”. Италианското правителство бе ядосано на коментара и поиска извинение от Германия.

Според журналиста, това твърдение е разбираемо, но неинформирано.

“Тъкмо обратното е, мафията само чака да започне криза”, казва той. И твърди, че компаниите, които сега са на ръба, ще намерят подкрепа от мафията.

“Ставаш партньор, влизаш в бизнеса. Не е както по филмите – някой да влезе с пистолет. Финансовите директори просто един ден казват: “С тези партньори ще правим това, а с тези – онова.” Това е да имаш пробита икономика”, обяснява той.

Още преди седмица, пред италианският вестник La Repubblica, Савиано предупреди, че много от икономическите сектори, които са основни в кризата с коронавируса, са всъщност управлявани от мафията.

“Къде са инвестирали последните няколко десетилетия? Мултисервизни компании (столови, почистване, дезинфекция), рециклиране на отпадъци, транспорт, погребални домове, разпределение на петрол и храна.”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.