Янаки Стоилов: Никога в политиката не са попадали толкова случайни хора

Янаки Стоилов: Никога в политиката не са попадали толкова случайни хора
При получаването на първия мандат от Мария Габриел заедно с нея в президентството отиде и акад. Николай Денков.

“Това не е годеж, на който освен младоженците, трябва да бъдат и най-близките им роднини”, подчерта проф. Стоилов

Мария Атанасова

Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Тези, които подкрепиха промените в Конституцията, започват да се дистанцират от тях. Това заяви конституционният съдия проф. Янаки Стоилов в ефира на БНТ.

“Хора, които трябва да се придържат стриктно към Конституцията, я прилагат, когато тя не им пречи”, добави той.

При получаването на първия мандат от Мария Габриел заедно с нея в президентството отиде и акад. Николай Денков. “Това не е годеж, на който освен младоженците, трябва да бъдат и най-близките им роднини”, подчерта проф. Стоилов.

Вторият му коментар беше по отношение на списъка с имена на кандидат-министри, които Габриел представи пред президента. “Отиде и връчи имена на хора, които не били дали съгласие. Това не е казарма, при която влизаш за две години и не можеш да излезеш”, заяви той.

Според него големият въпрос бил могат ли да се съвместяват длъжностите при някои от изброените за служебни премиери. “Явно има някои, които са не съвместими”

“Прави ми впечатление, че никога в политиката не са попадали толкова случайни хора”, коментира още той.

“Президентът е поставен в ситуация на обвързана компетентност”, коментира конституционният съдия за ситуацията, при която държавният глава предлага служебен премиера, а той от своя страна – министрите.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.