Българското гражданство ще се отнема за уронване на престижа на институциите

Българското гражданство ще се отнема за уронване на престижа на институциите
Държавата ще отнема българското гражданство при „умишлено уронване на престижа на България, на институциите и националните интереси чрез реч на омраза или извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина.“

Това предвиждат част от  промените в Закона за българското гражданство.

Те ще се отнасят само за придобилите гражданство чрез натурализация, а не за имащите българско гражданство по рождение. Владеенето на българския език става задължително за получаване на гражданство, е друго от предложенията, публикувани за обществено обсъждане.

Други изисквания са спазване на българските закони, уважение към България и националните й символи и институции, пише в мотивите. При уронване на престижа на държавата процедурата по натурализация ще бъде прекратявана.

В мотивите се припомня, че в България официалният език е българският, а липсата на познание на езика би затруднило интеграцията. Знанието на езика няма да е задължително при осиновяване от страна на български гражданин.

Друга от промените е свързана с наказателната отговорност. Лицата, срещу които има образувано наказателно производство, непогасени финансови задължения към българската държава или към българско физическо или юридическо лице, няма да могат да се отказват от придобитото гражданство, за да не бягат от наказателна отговорност.

Промените предвиждат удостоверенията за българско гражданство да се връчват на тържествена церемония.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.