Ето кой ще отговаря за изборите! Рашков: За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения

Ето кой ще отговаря за изборите! Рашков: За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения
Служебният кабинет, чиято основна задача според конституцията е да гарантира честни избори на 11 юли, сформира екипа, който ще отговаря за това.

Начело застава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Провеждането на честни избори е най-важната ни задача. За нито една бюлетинка не трябва да има съмнения“, посочи Рашков. И се закани, че ако прокуратурата не обяви кои са купувачите на гласове, за които има данни, лично той щял да го направи.

С организационно-техническата подготовка на вота на централно ниво са натоварени още министрите на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на здравеопазването и на правосъдието. По места отговорността за провеждането на изборите е на областните управители, които ударно и накуп бяха сменени в сряда. Мотивът е да се гарантира и осигури провеждането на честни избори и намаляване на купения и корпоративен вот, обяви говорителят на правителството Антон Кутев.

„Това, което има като указание към областните управители, е да гарантират честния вот на изборите“, каза той и допълни, че те ще трябва да намалят и възможностите „за купен и корпоративен вот“.

Координацията по изпълнението на дейностите във връзка с подготовката на изборите на 11 юли е възложена на вицепремиера Рашков, реши правителството. Той ще ръководи дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали. Рашков е отговорен и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Както вече е ясно, за първи път в секциите в страната и чужбина с над 300 гласоподаватели ще се гласува само машинно.

Министърът на финансите Асен Василев пък трябва да внесе в МС проект на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат за предизборната си агитация по БНТ, БНР и техните регионални центрове.

Както обикновено министърът на регионалното развитие и благоустройството – в случая арх. Виолета Комитова, отговаря за изготвянето и публикуването на избирателните списъци, Министърът на външните работи Светлан Стоев трябва да подготви произвеждането на изборите в чужбина, а правосъдният министър Янаки Стоилов – в затворите.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, заедно с главния здравен инспектор, пък трябва да определят противоепидемични мерки. Всички те ще информират премиера Стефан Янев за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.