Лаура Кьовеши разследва измама за милиони от неплатени суми за парникови газове у нас

Лаура Кьовеши разследва измама за милиони от неплатени суми за парникови газове у нас
Подозрението е, че частна компания е предоставяла фалшиви доклади за проверка на емисиите на парникови газове в България

Европейската прокуратура в България извършва десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии, със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети, съобщават от институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Днес ГДБОП и ДНАС влязоха в 9 топлофикационни дружества в страната.

От съобщението на европрокуратурата става ясно, че частна компания, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България, е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи.

Според разследването от 2017 година до момента дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии, съгласно ЕС ETS.

Доказателствата сочат, че недостатъчно декларираните емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро, под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове.

Освен това, недостатъчно отчетените емисии също са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители на ГДБОП и ДАНС са участвали в акцията. Вече са извършени над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването. Следствените действия продължават.

СТЕ на ЕС е една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на изменението на климата и е първият пазар на въглеродни емисии в света.

Той има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. Съгласно СТЕ на ЕС компаниите трябва да получат квоти за емисии, покриващи техните въглеродни емисии.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.