Наш кардиолог сензационно: Пациенти прекарват по-леко К-19, ако имат това заболяване!

Наш кардиолог сензационно: Пациенти прекарват по-леко К-19, ако имат това заболяване!
Близо 40 000 българи вече са преминали успешно през Ковид-19.

Те все още трябва да бъдат нащрек, защото вирусът и преминалото лечение с медикаменти атакуват белите дробове, сърцето, бъбреците и черния дроб.

Прегледи и някои изследвания са препоръчителни в месеците след преболедуването.

Кардиологът от „Аджибадем Сити Клиник“ д-р Александър Носиков, посочи в ефира на bgonair.bg, че след 14-ия ден от началото на симптомите не сме заразни и можем да се върнем към нормалния начин на живот. След изтекла карантина спокойно може да посетим лекар, но с опит в гледането на такива пациенти.

„Имат нужда от чисто практически съвети. Всеки прекарва тази болест различно и не може да генерализираме. Това са хората, които в момента имат най-силен имунитет и могат да бъдат най-сигурни в следващите няколко месеца. На тях не им трябват витамини“, заяви д-р Носиков.

Той е на мнение, че пациентите са изключително притеснени, защото две седмици са мислили дали ще се влошат и ще ги интубират. След критичната фаза започвали да си мислят дали няма да има трайни последствия след инфекцията.

Повечето пациенти нямат трайни последствия, уточни специалистът. От думите му стана ясно още, че отпадналостта може да продължи до 3 месеца и това не е само при Ковид-19. Било така при всички тежки инфекции. Една седмица лежане в леглото са като 10 години лежане за мускулите, отбеляза кардиологът.

„Възможните поражения са най-вече върху сърцето и белите дробове. При голяма част от пациентите около десетия ден белият дроб изглежда най-зле.

При повечето хора тези неща се разнасят в рамките на няколко седмици или няколко месеца. Има единични случаи, в които пациентът трябва да остане на кислород“, посочи д-р Носиков. Кардиологът съобщи, че е учудващо, но много от хората с хронични белодробни заболявания прекарват доста леко заболяването.

„Проблемът с това заболяване е абсолютната му непредвидимост. При всеки протича при различен начин и има втора фаза на влошаване, която може да бъде много тежка. Непредвидимостта създава целия този стрес в обществото“, смята д-р Александър Носиков.

„С времето ще разберем дали имунитетът е нетраен. Ако това е вярно, ще трябва да се ваксинираме през 6 месеца или веднъж годишно, а не да си направим една ваксина и да приключим.

Аз съм ваксиниран за всичко възможно и съм доста отговорен в това отношение. За да работи една ваксина, трябва да имаме голям процент от населението, който да е ваксиниран. По-голяма е защитата на ниво популация“, каза още специалистът.

Той завърши с думите, че големият смисъл от локдауна е да се реорганизира системата, за да може при следваща вълна, тя да може да я поеме.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.