Орбан каза колко територия ще загуби Украйна в края на войната и докога може да продължи тя

Орбан каза колко територия ще загуби Украйна в края на войната и докога може да продължи тя
Украйна може да загуби значителна част от земите си, каза унгарският премиер Виктор Орбан на закрито заседание на партията Фидес – Унгарски граждански съюз, предават информационните агенции.

„Конфликтът в Украйна заплашва да се проточи до 2030 г. и в резултат на това Киев може да загуби една трета или половината от териториите си“, цитира думите му вестник „Nepszava“.

Също така, той обвини Запада за пълномащабните военни действия.

„Конфликтът в Украйна можеше да е локален, но Западът се намеси и го направи глобален“, заяви унгарският премиер. Освен това той за пореден път каза, че с антируските санкции, Европейският съюз сам се е простреля в крака.

„Поради енергийната криза, причинена от санкциите, до 40% от европейската индустрия може да спре през зимата“, предупреди Орбан, добавяйки, че е против санкциите. Конференцията се проведе при закрити врати, така че изявленията на политика станаха известни седмица след събитието.

В същото време, Европейската комисия предложи спирането на 65% от плащанията по три оперативни програми от кохезионната политика за Унгария.

Мярката се прилага за първи път е и част от новото законодателство на Брюксел, което обвързва плащанията от евробюджета със зачитането на върховенството на закона.

Притесненията на Брюксел по отношение на Унгария били свързани с непрозрачни обществени поръчки, липсата на прозрачност при използването на евросредствата и липсата на напредък в борбата с корупцията.

Сега държавите членки имат един месец, за да решат с квалифицирано мнозинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи поне 65 процента от населението на Европейския съюз) дали да приемат спирането на евросредствата за Унгария.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.