Рашков: Корупцията е чудовищна, Гешев може да бъде отстранен за уронване престижа на съдебната система

Корупцията у нас е чудовищна. Без да преувеличавам. Прокуратурата у нас е като тази на Вишински. Даже и повече.

Разкритията за покупка на гласове са ежедневие, сигналите за около 150, а вече започнатите дела са 20. Това каза в студиото на „Лице в лице” по bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Той каза, че най-сериозният досега случай е в Хасковско, където са намерени списъци с данните на 28 хиляди души. Според Рашков в неделя ще има десетки хиляди българи, които ще участват в изборите формално, без да изразят своята позиция.

„Има българи, които са с толкова нисък социален статус, че са готови срещу 30, 50 или малко повече пари да гласуват за когото им се каже”, каза министърът.

Според Рашков парите, които се използват за купуване на гласове, идват от наркотрафик и други криминални дейности. Източник може да са и бизнесмени, които искат да са близо до властта.

Изказването на лидера на ГЕРБ, в което той нарече служителите на МВР милиционери смазва самочувствието им, заяви Рашков и призна, че донякъде е посочил партията като купувач на гласове като отговор на тези думи.

Прокуратурата и бившия премиер се опитват с подигравки да смачкат случаите, в които е установена подготовка за манипулиране на вота, коментира служебният шеф на МВР.

Бойко Рашков коментира също, че главният прокурор Иван Гешев може да бъде отстранен от поста за уронване на престижа на съдебната система. Какви са доводите за това той обеща да каже скоро, след като минат изборите.

Корупцията в България е с чудовищни размери, заяви още Рашков. Той даде пример, че 8,6 млрд. лева за били „дадени” на фирми в нарушение на закона за обществените поръчки и няма гаранция, че те няма да изчезнат. Служебният министър призова главният прокурор Иван Гешев да обърне внимание на тези данни, изнесени от правителството.

Това може да се квалифицира като политическа корупция. Темата е много по-мащабна като резултат. Ще бъдем свидетели на тези престъпения до петък-събота. Но другата корупция, която отслабва България, е с чудовищни размери. Не преувеличавам. Не зная някой да подарява бюджетни средства все едно са нечия собственост.

Главният прокурор да обърне внимание на казаното от министър Петков и Комитова-над 8 млрд. са дадени на фирми, близки до властта и в нарушение на закона. Няма никакви изгледи тези средства да бъдат нито вложени в строителство, нито да бъдат върнати на държавата. Тези средства са в тези фирми. Тези пари за наши и Борисов ги е раздал. Това е маниер. Преди няколко години ни казваше, че бил дал пари да увеличи заплатите, пенсиите. Не, той не даваше нито тогава, нито сега. Но демонстрира, че разполага с държавните пари като със собствени средства.

„Не трябва да изглежда, че все едно сключваме сделка с прокуратурата“, уточни той във връзка с отказа на МВР да подпише споразумение с държавното обвинение. И уточни: „В нашият НК има правни норми, които предвиждат отношенията между прокуратурата и МВР. Това е уредено. Какво повече трябва?! Прокуратурата беше обвързала със задължение прокурорите да надничат в тайните на МВР. Веднага прекратих тази работа. Прокуратурата у нас е като прокуратурата на Вишински. Даже и повече.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.