Болниците в готовност за пандемия от коронавирус и през есента, и зимата

Организацията в болниците, която действа в момента, ще остане в сила за дълъг период от време, за да могат да посрещнат предизвикателствата през есента и зимата. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента.

По думите му поне до септември ще действа механизмът, по който се работи в момента.

Според него извънредната обстановка постави на изпитание здравните системи в целия свят, като ситуацията у нас не е била по-различна.

“След първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19”, заяви още Ананиев.

От БСП упрекнаха властите, че не са се погрижили добре за медицинския персонал.

“Само с ръкопляскания за медиците не става, трябва план за действие”, коментира социалистът Георги Йорданов.

Той предложи от името на БСП в срок до три месеца министърът на здравеопазването да изготви и внесе в Министерския съвет предложения за законови промени за регламентация на условията за работа и финансовото подпомагане на медицински специалисти и лечебни заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

“Предоставените суми по 1000 лв. на медицински спеицалист, ангажиран в хода на пандемията според Министерство на здравеопазването, предизвика множество дрязги и недоволства в болничните заведения и сред персонала им. Не трябваше населението да бъде поставено в състояние на силен стрес поради ежедневното сутрешно и понякога късно вечерно съобщаване на статистически данни, които лесно можеха да бъдат получени в интернет. Така и не стана ясно защо в големите спортни зали бяха разгънати болнични легла по схема, подходяща за ситуация при наводнение или земетресение, но не и за медицинско лечение. Трябваше да бъде направено максималното за осигуряване на недостатъчните предпазни маски, шлемове, ръкавици и защитни облекла”, каза още Йорданов.

Според Румен Генов от ГЕРБ в ситуация на пандемия е напълно естествено капацитетът на лечебните заведения да остане незапълнен.

“Във всяка една държава в такава обстановка плановият прием, плановото лечение се спира”, посочи той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.