Стефан Пройнов: Матрични дефекти и грешни монети

Стефан Пройнов: Матрични дефекти и грешни монети


Стефан Пройнов: Каква е разликата между грешните монети и тези, които са с матричен дефект? Има и трети тип, който са отсечени от друг метал. На практика в монетосеченето имаме матрица с вдлъбнат образ – лице и опако и монетна заготовка. Когато се фиксира заготовката между двете матрици и се натисне от пресата се получава и монетата.

Когато обаче не е фиксирана добре заготовката се получава децентрирана монета – наричаме ги грешни монети.

Когато обаче самата матрица в следствие на прекомерна употреба се подбие или спука, или има отчупване на метал се получават монети с матрични дефекти, защото дефектите от матрицата се отпечатват върху монетата.

Има и трети тип когато заготовка за една емисия е дарена с матрица за друга емисия като този тип монети ги наричаме понякога неметални, защото са от неправилният метал и те са едни от най-редките. Матриците при самото си произвеждане се закаляват, а горният им слой се циментира.

Циментацията е повърхностно закаляване на горният външен слой на матрицата, а вътрешността и остава малко по-мека заради това се получават и подбивания, а понякога откъртвания и напуквания на самата матрица. Различните твърдостти понасят по различен начин натоварването.

Този дефект се получава когато има две заготовки под матрицата.

Матриците могат да се повреждат и заради други специфики на метала, които лесно могат да се диагностицират от хора, които разбират от технология на металите.

Стефан Пройнов: При наблюдение на отчупената част на матрицата под микроскоп опитният експерт може да раздели и да конкретизира кога една матрица е счупена от стареене на метала, така наречената мора на метала и кога е била под прекомерен натиск при натоварване.

Често се е случвало и самите преси да затегнат и тогава матричарите избиват матриците с силен удар с чук странично. При такива ситуации също могат да се получат деформация на матрицата.

Стефан Пройнов: В крайна сметка там където има човешка намеса или машинна грешка винаги има възможност и за появата на грешни монети. Разбира се качеството на монетите се следи стриктно в монетните дворове, но въпреки всичко днес сме свидетели и на такива монети.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.