Ходенето до банката става все по-скъпо, вдигат таксите поголовно насред кризата

Ходенето до банката става все по-скъпо, вдигат таксите поголовно насред кризата
Банките продължават да вдигат таксите за обслужване на граждани в офисите им, съобщава “Труд”.

Новите такси са както за внасяне и теглене на пари в брой, така и за обслужване на сметки.

Още една банка вече събира такса от 1 лв. за внасяне на малки суми по личната разплащателна сметка. Така вече почти всички големи банки в страната събират по 1 лв. за тази услуга.

За внасяне на пари по личната сметка чрез банкомат банките не събират такси. Така хората все по-често ще започнат да използват банкомати, вместо да влизат в офис на банката и да търсят личен контакт със служителя.

При внасяне на по-големи суми таксите на банките са различни. Повечето големи банки искат 0,2% от сумата над 3000 лв., като минималната такса е 3 лв., а максималната е 300 лв. При една банка таксата е 0,1% за сумата над 2000 лв., като максималната такса е 200 лв.

От 4 януари 2021 г. една от големите банки увеличава месечната такса за стандартна разплащателна сметка с дебитна карта от 2,30 лв. на 2,50 лв. Така повечето банки в страната ще събират по 2,50 лв. на месец за разплащателна сметка.

Банката ще повиши и таксите си за теглене на пари в брой. За теглене на суми до 2000 лв. от офис на банката таксата ще бъде 0,50% от цялата сума, но не по-малко от 4,50 лв. За по-големи суми таксата става 0,6% или 0,7% в зависимост от това дали е с предизвестие или не.

Банката повишава и таксите за теглене с дебитни карти от неин банкомат (40 ст.), от банкомат на друга банка (1,50 лв.), както и от ПОС терминал на гише на самата банка (0,70% от сумата, но не по-малко от 4,50 лв.). За теглене на пари в брой с кредитни карти таксите са по-високи и също нарастват от 4 януари.

Друга от големите банки в страната от 10 ноември увеличи таксите си за теглене на пари в брой. При теглене на сума до 2000 лв. таксата нарасна от 0,4% на 0,45%, но не по-малко от 4 лв.

При теглене на по-голяма сума с предварителна заявка таксата беше увеличена от 0,5% на 0,55%, но не по-малко от 7 лв. Тези такси се отнасят за теглене от разплащателни и спестовни сметки, както и от депозити, ако не е на датата на падежа им.

Ако пък човек реши да внесе пари в брой по сметката на жена си или на децата си, ще трябва да плати такса от 0,4%, но не по-малко от 4 лв., като досега таксата беше 0,3%, но не по-малко от 3 лв.

Друга от големите банки променя условията за плащане на ежемесечните сметки на свои клиенти за ток, вода, парно и т. н. Плащанията към доставчиците на комунални услуги от януари ще стават чрез посредник, с който банката има сключен договор. Това обаче ще позволи на клиентите да следят онлайн какви суми са платени.

Друга голяма банка пък променя общите условия по депозитите си. От 1 февруари 2020 г. за депозити с първоначално договорена клауза за автоматично подновяване, банката ще има правото в деня, следващ датата на падеж да прехвърли наличните средства от депозитната по платежна сметка, която е открита от самата банка на името на титуляра на депозита, освен ако той не е дал други инструкции на банката.

А по платежните сметки няма лихви.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.