Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам

Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам

Социалният министър Деница Сачева изсипа във „Фейсбук“ хвалебствена статистика
 с 25 мерки на министерството й, постигнати „с подкрепата на премиера Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ“ от 13 март до 11 август, съобщава в-к „Сега“

Наред със сухата статистика, от която всъщност се вижда, че някои мерки са останали много далеч от очакваното, а други са задължение на изпълнителната власт по закон, Сачева си позволява следното лирично, по думите й, отклонение:

„Уважаеми бивши величия, провалени политици, политически тролове, Фейсбук пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб.

Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам.

Харесването не ме блазни, нехаресването не ме плаши.

#Приятна игра!“

В изброените заслуги на Борисов и ГЕРБ, както може да се очаква, има напоителна статистика за безработицата, като изводът е, че тя „можеше да бъде 14% без тези мерки, а сега е 7,9%“. „177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми. Изплатени досега са близо 186 млн. лв.“, изтъква министърът. Но пропуска да поясни, че за въпросната мярка бюджетът на държавното обществено осигуряване бе актуализиран с 1 млрд. лв., т.е. усвоена е нищожна част от тези средства.

Споменати са премиите от 1000 лв. на 7800 медицински специалисти, но не се споменава, че тези премии предизвикаха брожения заради многото хора от екипите на първа линия, които останаха без тях.

Споменато е, че 7600 социални работници, служители в бюрата по труда и инспекциите по труда получават 30% увеличение на заплатите за над 15 150 000 лв. Но е премълчано, че министрите се хванаха за гушите през декември, когато ставаше дума заплатите на социалните работници да се увеличат само с 5% повече от останалите.

Споменато е, че за 28 525 лица с увреждания и техните 29 199 лични асистенти са осигурени допълнителни 122 млн. лв., но е премълчано, че много възрастни с нужда от чужда помощ останаха без нея, а въпросните пари са просто покриване на недостига за заложените по закон мерки. Не е пропуснато да се спомене като успех и предвиденото също по закон право на безплатна винетка на хората с увреждания.

Правителството избърза да прокара през парламента само заплащането на извънредния труд на полицаите, а всички останали се оказаха по-маловажни от депутатската ваканция, затова министър Сачева се хвали, че „над 436 000 души ще получават минимум по 1 лв. на час нощен труд“.

Министърът пропуска да уточни, че преговорите за заплащането на нощния труд текат от месеци и когато най-сетне правителството реши да го увеличи от сегашните 25 стотинки, въведени през 2007 г., първоначално планираше да го направи от 2021 г. Едва в края на юли с пакета от социално-икономически мерки, „колосалното“ увеличение, извоювано с толкова мъки, бе изтеглено за август.

Като заслуга е изтъкнато, че „ще бъде изтеглен 1 млрд. лв. заем от инструмента „SURE“ за запазване на заетостта и допълнителни средства за обезщетения за безработица“, при положение че тегленето на такъв заем е със съмнителна полза при нивото на мерките на това правителство.

Министър Сачева не се е поколебала да включи в постиженията „на Борисов и ГЕРБ“ и пенсиите на 5000 души, които са с изтекли решения на ТЕЛК и НЕЛК. Те получиха пенсии в пълен размер въпреки изтеклите им решения, изтъква тя.

Но пропуска да обясни, че здравното министерство не намери време да удължи сроковете на въпросните решения и остави хората с една трета от пенсията им, докато „Системата ни убива“ не се вдигна на протест под прозорците на министъра. И още, че всичко това щеше да е излишен тормоз, ако системата за медицинската експертиза бе сложена в ред и имахме електронно здравеопазване.

От „фактите“ на Сачева се вижда още и колко успя социалното министерство да помогне на родителите в принудителен отпуск. При очаквани 55 000 души, които да бъдат подпомогнати еднократно с 375 лв., тази мярка е достигнала до едва 3750 семейства и те чинно са записани в хвалбите. Сумата трябваше да помогне на хората, които не могат да работят заради затворените училища и детски градини, но МТСП постави твърде сурови условия за размера на подпомагането – родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск.

Сега отново Сачева говори, че „родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата“. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството, но точно каква подкрепа ще могат да получат семействата остава отворен въпрос. 15 септември наближава, но и този въпрос е по-маловажен от депутатската почивка.

Социалният министър отново изтъква ползите и от действащата програма „Родители в заетост“, по която се раздават ваучери за детегледачка. „За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета й“, обясни министър Сачева.

Програмата обаче изобилства от проблеми с реализацията – твърде много бюрокрация и твърде малко кандидати да гледат деца срещу предлаганото от държавата възнаграждение, което е една минимална заплата, а за гледане на близнаци – минимална заплата и половина за двете деца. Детегледачка всъщност е осигурена за 4732 семейства, като думите на министъра, че за тези детегледачки „плаща държавата“ вероятно не са съвсем точни, тъй като за да си осигурят качествена грижа, много родители са принудени да доплащат.

Да си говорим с факти. От 13 март до 11 август:▶️ 177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми….

Gepostet von Деница Сачева am Dienstag, 11. August 2020

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.