Доц. Оскар от Александровска: Призоваха ме да подпиша 14 протокола за 30 млн. лева разходи

Доц. Оскар от Александровска: Призоваха ме да подпиша 14 протокола за 30 млн. лева разходи
На 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите.

По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.

Това заяви пред бТВ доц. д-р Александър Оскар, член на управителния съвет на лечебното заведение и лекар на годината за 2020 г.

Преди седмица лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов обяви, че партията разполагаме със сигнали за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в най-старата болница в България – Александровска.

Доц. Оскар обясни, че сигналът му, изпратен до бившия здравен министър Костадин Ангелов и настоящия – Стойчо Кацаров, че е за това как се управлява болницата. „В моя сигнал никъде не говоря за финансови злоупотреби, а че болницата не се управлява съгласно устава. Считам, че има документна измама. Това, което ме разтревожи, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната. „, каза още той.

Лекарят заяви, че е помолил да бъде запознат с проекторешенията, но му е отговорено, че това няма как да стане и отново е бил

„Много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според който съветът на директорите е одобрил предложение на зам.-директора на болницата за разход в размер на 2 187 000 лв., каза още той. В протокол от следващия месец има разход от 1 200 000 за консумативи, за 500 000 лева“, категоричен е доц. д-р Оскар.

По думите му управлението на болницата почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители. „В моя случай аз съм представител на държавата. Моята държава е да съблюдавам интереса на болницата“, каза той.

Д-р Александър Оскар заяви още, че през изминалата година не е имал никаква информация за случващото се за оперативното управление на болницата и едва днес е получил годишния финансов отчет.

„През март „сме обсъдили и приели“ годишния финансов отчет, а аз чак днес го виждам„, добави той.

От думите му стана ясно, че а последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв. Доц. Оскар допълни и, че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.