Какви фалшиви новини разпространяват световните лидери за COVID-19?

Част от борбата срещу коронавируса е и справянето с фалшивите новини. Често в социалните мрежи се разпространява информация, която не е вярна, а понякога е и опасна. Но какво се случва, когато фалшивите новини са разпространявани не от медиите, а от самите световни лидери? Ето каква невярна информация се разпространява от държавните глави.

САЩ: В Ню Йорк се крадат маски

Как може да се обясни нуждата от достатъчно маски в един от най-засегнатите градове в Америка? Според президента Доналд Тръмп липсата на предпазни средства се дължи на… кражба.

“Къде отидоха маските? Излязоха през задната врата?”, попита на пресконференция Доналд Тръмп. Но доказателства, че “огромно количество хирургически маски са били откраднати от болници в Ню Йорк” – няма. С увеличаването на броя на заболелите и онези, които имат нужда от интензивна грижа, предпазните средства са от изключителна важност, но има голям недостиг не само в САЩ, но и по целия свят.

И все пак, кражба на маски има, но не във вътрешността на Америка. Много държави в Европа, сред които Германия и Франция, обвиниха САЩ, че е спряла доставки на маски, преминаващи през страната й и вместо те да стигнат до европейските държави, те са раздадени на американските лекари.

Китай: Вирусът не е тръгнал от тук, а от САЩ… или Италия

Много китайски политици разпространяват идеята, че коронавирусът не се е появил първо в Китай. Сред тях е и министърът на външните работи Джаолин Лижан, който многократно е споделял подобни статии в профила си в Twitter.

Разбира се, държавните медии в Китай разпространяват тези фалшиви новини. А теориите за произхода на COVID-19 са много – че е пуснат от американската армия или че се е появил в Италия много преди да плъзне в Китай. Но това не е вярно, тъй като науката е категорична – коронавирусът се е предал от животно,  на друго животно, а след това върху човек, а това е станало в Ухан, Китай в края на 2019 г.

Италия: COVID-19 е създаден от Китай

В другия край на спектъра е италианският националист Матео Салвини, който продължава да твърди пред своите привърженици, че произхода на COVID-19 не е естествен. Той е бил “създаден” от Китай в лаборатория. Това е теория, която е широко разпространена в социалните мрежи и подкрепяна от много хора. Но науката е категорична и по този въпрос – коронавирусът не е вирус, създаден от човека.

Бразилия: Има лекарство срещу коронавируса

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро бе цензуриран от Facebook, Instagram, YouTube и Twitter, заради това, че разпространява невярна информация. Според него лекарство против малария и хидроксихлорохин са напълно ефективни в лечението на COVID-19. Да, през последните няколко седмици има подобни проучвания, но все още тяхното полезно действие не е напълно доказано.

Иран: Лекарствата на САЩ ни заразяват

В официалният акаунт в Twitter на иранския президент Рухани се появи информация, че Америка е предложила помощ за да се справи страната с  COVID-19. Според информацията, на САЩ не трябва да се вярва, тъй като лекарствата, които искат да изпратят, може допълнително да разпространяват вируса или да не го лекуват.

Индия: Вирусът тук не е толкова опасен

Според властите в Индия коронавирусът в страната е мутирал и не е толкова опасен, колкото в останалите държави по света, а имунната система на хората се бори по-добре с него. Но това не е мнението на учените, които са съгласни, че вируса мутира, но все още не ясно колко точно летален е той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.