Мангъров: Като политик ,първо бих уволнил всички от “Щаба” след това върнал свободата на хората

Мангъров: Като политик ,първо бих уволнил всички от “Щаба” след това върнал свободата на хората

Животът трябва да продължи и всички тези бутафорни мерки, които се прилагат със затваряне на заведения, затваряне на фитнеси,

в театрите се стои през един или два стола, децата не ходят на училище – всичко това са просто нелепи, измислени и невероятно глупави мерки, казва доц. Атанас Мангъров, инфекционист и началник на COVID отделението в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, в интервю за Радио „Фокус“.

– Коя ваксина да изберем? Кои ваксини са по-подходящи за хора с автоимунни заболявания и изобщо препоръчват ли се? На тези и още въпроси тази сутрин отговаря инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Доц. Мангъров, на първо място искам да Ви попитам трябва ли хората, които са изкарали вируса, да се ваксинират, според вас, това задължително ли е?

– Не, не е задължително, не е нужно и въобще няма смисъл. Просто това противоречи на добрата медицинска практика. Хората, които са изкарали вируса, имат естествен имунитет, който е много по-напрегнат и много по-силен, отколкото този, който се създава от ваксината, независимо коя е тя.

– По този начин антителата не могат да повлияят по никакъв начин на ваксината, така ли да разбирам, или всъщност могат?

– Антителата на ваксината могат да повлияят… Антителата, които човек има, след като е изкарал заболяването могат – специално при РНК ваксините да повлияят по неблагоприятен начин, защото при тези ваксини в клетките се вкарва чужда РНК, която води до това, че вашите клетки започват да произвеждат чужди белтъци. И когато срещу тези чужди белтъци в организма вече има антитела, възможно е да се атакуват освен тези чужди белтъци, и самите клетки, които ги произвеждат, което е хипотеза, която трябва да се провери, и то да се провери много сериозно.

– Доц. Мангъров, смятате ли, че има умишлено насяване на страх спрямо хората или наистина положението е толкова тежко, колкото до момента се представя, защото вече започна да се говори и за трета вълна?

– Ами, аз не знам къде е тази трета вълна, защото виждате, че от две седмици насам процентът на новооткритите заразени – не болни, a заразени, е един и същ.

Той се движи между 8% и 10%. Вчера са направени 1 825 теста и са открити 180 и няколко заразени. Ако бяха направили 10 000 теста, щяха да открият около 800 новозаразени. Т.е. за момента, въпреки очакванията, трета вълна няма. / blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.