Правителството и НОЩ катастрофираха в челен удар със собствените си тарикатлъци

Правителството и НОЩ катастрофираха в челен удар със собствените си тарикатлъци
Правителството и НОЩ катастрофираха в челен удар със собствените си тарикатлъци.

Премиерът, типично в негов стил, хукна да спасява положението, да размахва пръст на „лошия Брюксел“ и да ни замазва очите с ПР-ски номера.

Надеждата, че у нас истината няма да се разбере, а медиите ще отразят само неговия триумф, се разби в отговора на Европейската комисия. Стана ясно, че всъщност редица държави, сред тях и България, са се отказали от възможността да запишат полагащите им се квоти ваксини, а освободените бройки са били взети от други държави.

До декември месец миналата година Европейската комисия има сключени договори за 300 млн. дози с Pfizer/BioNTech, за 160 млн. дози с Moderna и 400 млн. дози с Astra Zeneca. Общо за Европейския съюз делът на договорите се разпределя така: ваксините на Pfizer са 26,4%, на Moderna – 7,6%, а на Astra Zeneca – 17,6%.

България е можело да поръча колкото иска ваксини от всяка от фирмите, стига те да не са повече от 1,55% от всичките за ЕС, т.е. според отредената за България квота, страната има право да поръча до 4,6 млн. дози от препарата на Pfizer, както и по 2,4 млн. дози от Moderna и 6,2 млн. дози от Astra Zeneca.

До декември 2020 г. правителството поръчва 1 млн. броя дози от Pfizer (с което достига до 0,33% от общата поръчка, а не до отпуснатите 1,55%). От препарата на Moderna поръчва едва 500 000 броя (което е 0,31% от общата поръчка на ЕС).

Най-голямо количество ваксини са поръчани от Astra Zeneca – точно 4 518 323 бройки. Само тази ваксина се доближава до квотата 1,55%, на която страната има право. Договорените дози са 1,13%.

През януари месец, след като стана ясно, че изоставаме с ваксинациите, правителството съобщи за нов договор с Pfizer/BioNTech. Междувременно ЕК сключи анекс с компанията и увеличи с още 300 млн. дози договора си с нея. Така Pfizer трябва да осигури 600 млн. ваксини за населението на ЕС. Правителството съобщи, че ще получим още 2,9 млн. дози от ваксината, но в бъдеще.

Сметката показва, че общо всички ваксини, които ще получим от Pfizer и Moderna, са 4,4 млн. дози, т.е. дори с новата поръчка от месец януари техният общ брой не достига заявеното количество от Astra Zeneca.

В средата на януари, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ Тодор Кантарджиев каза, че ефикасността на препрата на Astra Zeneca е „доста по-ниска“ от 90-95%, каквато е констатирана при вече одобрените ваксини на Pfizer и Moderna, но не коментира защо точно от нея сме предпочели да закупим най-големите количества.

Разминаването между поведението на премиера и отговора на ЕК доведе до ситуация, в която медии, опозиционни политици и граждани в социалните мрежи търсят обяснение на факта: защо България е фаворизирала Astra Zeneca? В социалните мрежи се прокрадва обяснението, че дългогодишен изпълнителен директор на „Astra Zeneca – България“ е Зоя Паунова, основател на ГЕРБ, а нейната дъщеря Ева Майдел е евродепутат от ГЕРБ.

Ситуацията с ваксинационния хаос у нас става още по заплетена и поради докладваните смъртни случаи от тромбоемболии след поставяне на ваксината на Astra Zeneca, довели до спирането на имунизацииите в над 13 държави.

Дори и ЕМА (европейската агенцията по лекарствата) да се произнесе за липса на връзка между ваксината и случаите на емболии, доверието в препарата на тази компания е безвъзвратно разрушено.

Сега ни предлагат новото си „спасително решение“ – бързо да компенсират изоставането с ваксината на Janssen, но пропускат да споменат, че нейната ефективност е само 67%. Едва ли има значение за тях – те от 3 мандата замазват един гаф с друг и потушават един скандал със следващия.

Обаче, остават следните въпроси:

Кой у нас ще проследява ваксинираните до този момент?
Ще бъдат ли проследявани за странични реакции следващите ваксинирани?

Каква втора доза ще получат, тези с първа доза от Astra Zeneca и дали ще се наложи да започнат ваксинацията си отначало с друг вид ваксина?
Какво ще правим с огромното количество закупени ваксини на Astra Zeneca, в случай на отлив от тях?

Колко пари ще ни струва поредният ГЕРБ-аджийски тарикатлък?
Кой ще понесе отговорност за срива с ваксинациите и как?

Колко души си отидоха заради хаоса, защото не можаха да се ваксинират навреме?
Колко души си отидоха, защото нямаха достъп до медицинска помощ, докато некадърници експериментираха с управлението на Ковид кризата?

Колко и какви са нанесените щети върху хората, семействата, децата, здравето, образованието, културата, туризма, фирмите, икономиката, бюджета и т.н.?
Кой, как и кога ще ги компенсира?

Кой и кога ще разследва управляващите за огромните вреди, които нанесоха?
Как и кога ще бъдат наказани за щетите от некадърността си, безотговорността си, за корупцията и за съсипването на живота ни и държавата?

Антония Първанова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.