Училища кандидатстват за провеждане на 20% от часовете дистанционно

От Министерството на образованието и науката предлагат до 20% от учебните часове по различни дисциплини да се провеждат дистанционно и след края на извънредното положение. 

“Преди 4 години беше създадена една много голяма група и комисия, която разглежда иновативни предложения в българското образование. В момента около 10% от българските училища кандидатстват за такъв статут. Той се признава с решение на МС и има позиция както за водещи училища, така и за училища, които експериментират в най-добрия смисъл. Те дърпат образователната система малко по-напред, създават положителни модели и те си се налагат във времето”, каза директорът на 119 СУ Диян Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че близо 60% от училищата са се справили много добре в дистанционната среда. 

“Може би измежду тях ще решат да кандидатстват за продължаване с отделни формати в дистанционна форма на обучение. Не означава да бъдат изцяло използвани отделни предмети в дистанционна среда, а до 20%. Това ще е за или за един учебен предмет, или за учебния план”, посочи той. 

Диян Стаматов обясни, че 20% от една учебна седмица представлява един учебен ден. 

“Но нека да не се тълкува, че това ще е свободен ден. Това ще е най-съвременният, най-практичният начин, в който учениците биха могли в дистанционна среда да използват съвременните технологии. Когато грипната епидемия отново ни залее, би могло веднага да се мине в дистанционна форма, но тук става въпрос за 4-5 дни, в които вместо да ходи по молове и да се обикаля по магазини, може да бъде запълнено с черно съдържание”, категоричен е директорът.

Стаматов смята, че страната ни и образователната система са доста пъстри. 

“Там, където не успяха да се справят с дистанционната форма, причините бяха различни. Липса на техника, липса на интернет или липса на квалификация на самите учители, а и не малка група ученици, които нямат никакъв интерес към образованието”, каза още той. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.