Примата Лили Иванова празнува рожден ден днес

Примата Лили Иванова празнува рожден ден днес

Снимка: БГНЕС

На днешния ден е родена Лили Иванова. Родена е в Кубрат, а преди да се появи на сцената, учи в Медицинския техникум във Варна.

Стартът на музикалната й кариера е през 1961 г.  Три години по-късно за първи път излиза на голяма сцена. В зала “Универсиада” пее преди шведската рок певица Джейн Сверт и така насочва вниманието към себе си.

В края на 60-те идва и първата й голяма международна награда в Чехословакия, както и първите албуми, сред които “Море на младостта” и “Камино”.

70-те години са белязани с едни от най-известните й албуми, някои от които излизат на плоча – “Този свят е тъй прекрасен”, двойният “Обичам те”, “Вечност” и “Панаири”, като общо те са 35. Част от тях са издадени и в чужбина. Пее със състава на Вили Казасян и групата на Здравко Радоев, докато в един момент започва самостоятелна кариера и тя става любим изпълнител на няколко поколения българи.

Следват престижни отличия. Певицата е носител на ордена на фондация “Св. Никола Чудотворец” за принос за доброто на света. Президентът Петър Стоянов й връчва орден “Стара планина”. Тя оплучава Почетен орден от Министерството на отбраната на Р България. Има и специално първо по рода си отличие за изключителни заслуги към музиката и културата от Съюза на артистите в България. Има и звезда на българската Алея на славата.

В днешно време Лили Иванова продължава да пее, препълвайки зали като “Арена Армеец” и Зала 1 на НДК. Сред най-известните й песни са “Камино”, “Детелини”, “Щурче”, “Една любов”, “Панаири”, песента към филма “Осъдени души”.

След края на пандемията и когато бъдат разрешени концертите, Лили Иванова трябва да довърши вече започнатото през тази година турне.

[embedded content]


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.