Пробив: Откриха причината, заради която едни умират, а други минават безсимптомно през COVID-19

Пробив: Откриха причината, заради която едни умират, а други минават безсимптомно през COVID-19
Американски учени откриха ген, свързан с тежки форми на коронавирусни инфекции.

Резултатите от изследването са публикувани в списание mSphere на Американското общество по микробиология, предаде БГНЕС.

Биолозите са изследвали геномите на критично болни пациенти с Сovid-19. Резултатите показват, че генетичният състав играе роля в потенциално фаталното развитие на болестта.

Екипът от биолози на доктор Никълъс Шорк от Изследователския институт за транслационна геномика (TGen) са направили сравнителен генетичен анализ на щамовете на SARS-Cov-2 и на седем други човешки коронавирусни инфекции, предизвикващи настинка, както и на коронавирусите, които заразяват прилепите, свинете, поровете и кокошките.

След това са наблюдавали особеностите на генома на SARS-CoV-2, който води до вирусната му репликация, патогенност и уязвимост на гостоприемника, както и за разкриване на общи геномни модели на вариабилност на различни щамове на SARS-CoV-2.

Резултатите показват уникални сигнатури на последователност на SARS-CoV-2, които участват при взаимодействието с човешката микроРНК.

Учените стигат до извода, че именно молекулата miR1307 в човешката микроРНК е въпросната генетична мишена, която обяснява различните степени на протичане на Covid-19.

Проучванията показали, че miR1307 служи като “превключвател“, който включва или изключва различни гени на вируса, превръщайки болестта в повече или по-малко опасна за пациентите.

Учените се надяват, че тяхното откритие ще послужи за основа на разработването на нов тип ваксини и лечение срещу Covid-19, базирана на протени или РНК, както и на специфични генетични маркери за наблюдение на разпространението на заболяването и проследяване на предаването на вируса от един вид на друг.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.