Проучване: Само 5% в Испания са били заразени с коронавирус

Проучване: Само 5% в Испания са били заразени с коронавирус

Снимка: архив, БГНЕС

Испания представи първите частични резултати от мащабно проучване за разпространението на коронавируса, съобщи Франс прес. От него става ясно, че 5% от населението или над два милиона души са били инфектирани. Процентът обаче варира в широки мащаби в различните региони.

Това е десет пъти повече от регистрираните до момента в страната близо 230 000 случая, предаде БНР. Ако данните от проучването се потвърдят, това може да снижи смъртността от COVID-19 до 1,1 на сто. Към момента смъртните случаи в Испания са малко над 27 000.

Още по темата

13 май 2020 09:32

20

Според Марина Полан, ръководител на Националния епидемиологичен център, около 26% от заразените не са имали симптоми. Тя допълни, че според проучването антитела се срещат по-рядко при децата, отколкото при възрастните.

“Установеното присъствие на вируса означава, че сме далеч от потвърждението на стаден имунитет. Така че има риск, не знаем какво ще се случи. Може да има нов пик на инфекциите, ако контактът между хората, които в момента са носители и останалите се увеличи,” каза Полан.

Изследването е започнало на 27 април и е обхванало над 60 000 души. То показва, че 95 на сто от населението на Испания остават уязвими от вируса. Според американския университет “Джонс Хопкинс”, за да бъде развит т.нар. стаден имунитет, между 70 и 90% от населението трябва да имат имунитет.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.