Радев: Ще връча мандата, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат в преговорите

Радев: Ще връча мандата, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат в преговорите

Ще връча мандата за съставяне на правителство, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

Той ги призова да следват посоката, която българите са задали по площадите миналата година.

„За изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, за борба с неравенствата, повишаването на доходите, пенсиите и създаване на по-добри условия за здравеопазване и образование.

Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от приоритети и цели, които да са в интерес на българските граждани“, уточни Радев.

Държавният глава коментира и решението на ВСС да остави без разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста на главен прокурор.

Според Радев мотивите на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков са били в защита на върховенството на правото.

„Решението на ВСС беше в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани.

Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система.

Това означава, че възможно най-бързо трябва да дадем шанс на почтените, способните български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието“, допълни президентът.

Във Велико Търново президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

Държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще връчи пагоните, дипломата и наградата на първенеца на випуска.

Първо офицерско звание ще получат 121 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, които са се обучавали в 13 военни специализации, и ще бъдат произведени в чин лейтенант с две дипломи за бакалавърски специалности – военна и гражданска.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.