Рашидов иска помощ от държавата за свободните творци

Държавата трябва да подпомогне свободните творци, защото те са двигателят на културата. Това каза председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Още по темата

8 май 2020 13:40

2

6 май 2020 05:30

6

„Имам много особено мнение за секторите, които са засегнати от кризата, което не си пасва с мнението на тези, които непрекъснато искат пари. Да искаш пари е едно, а да правиш култура – друго. Особеното е, че политиката за културата отдавна е в малък колапс, защото за културата никога не достигат пари. Държавните институции, свързани с институции като държавните театри, които са 53 театъра, са гарантирани, но понякога от тези, които са гарантирани, от тях най-често се чува шум. По-важно е да обясним които са свободните професии в изкуството“, посочи той.

„Свободните професии не са чиновници, които работят в културните институции и структурите, които са свързани с държавата, която гарантира онова, което е държавно. Свободните институции са двигателят на културата и те са онази машина, заради която има културни институции. Министър Владислав Горанов е финансист. Той се извини, че ги нарече маргинали тези, които не са на щат. Той имаше предвид тези, които не се осигуряват и не полезни на обществото и тези, които не плащат данъци. Той искаше да каже, че трябва да се помисли първо за тези, които носят доходите. Той не е длъжен да обича изкуството и да разбира от изкуство.

„Маргиналите в културата са хора, които са паразити в обществото, но Владимир Димитров – Майстора, Пикасо и Дали не са паразити. Имаме на свободна практика чудовищни творци и те не са маргинали. Заради тях има културни институции и Министерство. Тези хора имат толкова нужда, колкото всички останали. Който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство. Културата е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми и природни бедствия се раждат най-великите творби на изкуството. Аз също непрекъснато работя, много силно ми действа пандемията и ми дава заряд. Това е тежка световна криза, светът спря да работи и икономиката рухва. Културата е каприз на лукса. Капиталът като не работи, не можем да говорим за култура“, добави той.

„Културният живот се възстановява бавно, както всичко останало. Културата в крак с цялата икономика ще се събуди. Големите автори, които са лицата на културата, или маргиналите, както някои ги наричат и ги смятат, че са безполезни, са най-големите двигатели на световната култура. Грешно разсъждаваме като говорим за маргинали. Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. Културата е един много широк спектър. Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Не виждам напоследък големи български поети и художници. Има големи български писатели. Има например един много изявен чешит – Христо Стоянов, който е много див и талантлив. Как да няма писатели? Аз познавам страхотни поети. Ами композиторите, които също са в сянка? Един ден ще берем плодовете на това, че те стоят в сянка. Има нещо много важно. Като видиш лицето, което ти говори, трябва да видиш какво създава – културния продукт“, каза още Рашидов.

В непрекъснат контакт съм с Мария Габриел. Голям късмет е за България, че има такъв комисар. От 3 дни България има една интернет платформа, където се очаква да се дадат предложения как Европа да финансира бързо сферата на културата. Прави ѝ чест това и работим прекрасно, въпреки че трябва изпълнителната власт да работи с Европа. Министърът трябва да се бори за гилдията си. Не е нужно да искаш министърът на финансите да разбира от култура, нужно е да му покажеш, че ти разбираш от култура, за да не си стиска портфейла, да ти има доверие и да помага“, посочи той.

Глас на отчаянието е гласът на човека на изкуството
дотолкова, доколкото е глас на отчаянието има всеки българин, който е под праха на минимума. Един гениален поет винаги ще намери парче хартия да напише гениално стихотворение, един художник ще намери парче платно да направи шедьовър. Тези хора са живи и имат да плащат ток и да купуват храна. Тук е необходима помощта на държавата, защото те са част от българската държава и то една от най-качествената част. Душата им е свободна и създават продукт от който ние имаме нужда. Кризата ще я изживеем заедно“, допълни той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.