Румънски окръг с повече заразени от цяла Украйна

В окръг Сучава в Северна Румъния има повече заразени с новия коронавирус отколкото в цяла съседна Украйна. Броят на заболелите в Сучава е 638 души, като в окръга са регистрирани и най-много смъртни случаи, обобщава информационният сайт Зиаре.

Само през вчерашния ден властите съобщиха за осем жертви на COVID-19 в Сучава.

Град Сучава с население от близо 100 000 души и осем околни села бяха поставени под пълна карантина в понеделник вечерта, когато броят на заразените там бе 593-ма.

Още по темата

31 мар 2020 10:45

11

Към момента в Сучава има повече заразени, отколкото в Украйна, където са 618 души, и почти колкото в Нова Зеландия, където са 647, отбелязва Зиаре.

По последни данни в Румъния общият брой на заразените е 2 245, а жертвите са 82, от които най-малко 20 са от Сучава.

Прокуратурата направи връзка между смъртните случаи и нередности в окръжната болница в Сучава и в местната Дирекция за обществено здраве, които не са спазили мерките, обявени от властите, за превенция и ограничаване на последиците от епидемията.

Положението в Сучава е критично, посочва Зиаре и допълва, че градът рискува да се превърне в румънския Бергамо, заради грешките на медицинския персонал в местната болница, където 90 лекари и сестри се заразиха с новия коронавирус, а много пациенти починаха.

За да подкрепи медицинския персонал в борбата с COVID-19, бизнесменът от Сучава Щефан Мандаки обяви кампания за набиране на средства. С тази цел той предложи на търг първия и единствен метър от магистралата, която се планира да преминава през района и която той финансира лично миналата година с 45 000 евро. “Магистралният участък” ще бъде продаван символично на квадратен сантиметър, а събраните средства ще бъдат дарени за борба с епидемията. До момента са събрани 500 000 евро, информира Зиаре.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.