Служебното правителство осигури 1.5 милиарда лева, готви преизчисляване на пенсиите

Служебното правителство осигури 1.5 милиарда лева, готви преизчисляване на пенсиите
Финансовият министър ще остави на новата власт проект за актуализация на бюджета

Служебното правителство ще представи преди изборите актуализация на бюджета. В нея ще се включат към 1 – 1.5 млрд. лв. допълнителни разходи, без завишаване на дефицита. Правят се и сметки по предложение за преизчисляване на пенсиите.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на продължило към два часа и половина обществено обсъждане на структурата на приходите и разходите в бюджета, предава Mediapool.bg.

Василев представи разрези и статистики, които според него досега не са представяни публично, като целта е те да послужат на бъдещото управление за евентуални промени в политиките.

Досега се считаше, че буферите в бюджета са изчерпани и предишното правителство на Бойко Борисов е заложило бюджетна бомба за втората половина на годината.

Сега се оказва, че бюджетът се изпълнява добре и заради очаквано преизпълнение на приходите ще могат да се направят допълнителни разходи в размер на 1 – 1.5 млрд. лв., без да се увеличава планираният дефицит от 4.9 млрд. лв.

Финансовият министър отчете, подобрението на събираемостта се дължи на предприетите мерки от служебното правителство в НАП – пренасочване на данъчния контрол към големите данъкоплатци, събирането на просрочени задължения, проверките на големите касови наличности и др. Според Василев очакваният ефект от мерките ще е към 1 – 1.5 млрд. лв. до края на годината.

По време на общественото обсъждане обаче участници коментираха, че допълнителните приходи за пореден път доказват лошото планиране на бюджета, при което умишлено се залагат подценени приходи с цел към края на годината да се правят размествания по желание на властта.

Асен Василев не представи детайли към кои пера ще бъдат насочени извънредните средства. Служебното правителство ще подготви проект за актуализация на бюджета, но тя няма как да влезе в сила, без да бъде гласувана от бъдещото Народно събрание.

Финансовият министър обяви, че с НОИ се работи по различни, реалистични варианти за преизчисляване на пенсиите, което бе едно от предложенията на партиите на протеста преди разпускането на 45-ото Народно събрание. Тогава обаче МФ направи сметки, според което мярката щеше да глътне милиарди левове. Преизчисляването дори мина на първо четене в пленарна зала, но в крайна сметка точката не стигна до окончателно приемане.

Други спешни нужди са продължаването на схемата за запазване на заетостта 60/40, добавките от по 50 лв. на пенсионерите, както и допълнителните 1000 лв. на месец за медиците на първа линия.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.