Янев: Заварихме хаос, системен безпорядък, липса на правила и маскирана корупция

Янев: Заварихме хаос, системен безпорядък, липса на правила и маскирана корупция
Тежки обвинения срещу доскорошното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ отправи служебното правителство на днешния си отчет.

„Навсякъде където се обърнем е блато“, каза МВР министърът Бойко Рашков и посочи, че чувствителността на много от службите за нередностите, които се случват у нас, са били приспани през последните години.

Премиерът Стефан Янев пък подчерта, че новият кабинет е заварил „пълен безпорядък, липса на правила и „корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма“.

„В нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от порядъка на 100 дни. Този комфорт обаче служебното правителство го няма. Така че ние се опитваме да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад на пръв поглед не е много, но на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от един месец“, каза в началото на брифинга премиерът Стефан Янев.

„За съжаление един от министрите стана известен с метафора на това, което заварихме – затревените източени язовири. Отнася се и за други сектори“, каза министър-председателят по повод разкритията на икономическия министър Кирил Петков за празните водоеми, за чийто ремонт бяха похарчени милиони левове.

Янев призова българите да гласуват на изборите на 11 юли и подчерта, че служебното правителство ще продължи да демонстрира нов стил на управление.

Според министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев ще продължи изплащането на добавката от 50 лв. за пенсионерите и ще бъдат увеличени с 5% пенсиите на около 1,2 млн. пенсионери.

Безработицата намалява до ниво от 5,4%, което е спад с близо 40% на годишна база. В същото време заетостта продължава да расте. Икономиката се възстановява, каза още Донев.

Вицепремиерът и министър по европейските средства Атанас Пеканов подчерта, че парите по плана за възстановяване за страната ни ще дойдат до края на тази година.

Това ще бъдат около 13% от общите 12 млрд. лв., посочи той.

Според Пеканов забавянето на представянето на националния ни план е заради решението на предишния кабинет да не го представи в Брюксел. Освен това се отстранявали критики от страна на ЕК и се добавяли нови проекти. Като пример министърът посочи идеята за изграждане на единен STEM център, който да помага на учителите в страната да се обучават в интерактивна среда и да се учат как да ползват новите модерни STEM кабинети. Тази сграда ще служи и за тренировки на образователните ни национални отбори.

Министърът на икономиката Кирил Петков отчете разкритията около странните кредити, отпускани от страна на ББР и вече известните случаи на нереално високи цени за ремонт на празни язовири. По повод плана за възстановяване и развитие той подчерта, че е преработен така, че да има 500 милиона лева повече за бизнеса.

Петков посочи, че в рамките на инициативата „Три морета“, на която ще домакинстваме през юли, ще бъдат поканени големи мултинационални компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат за първи път в България.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.