300 000 българи в сериозен риск, ако не се спазват мерките

300 000 българи в сериозен риск, ако не се спазват мерките

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на потенциална смърт”. Това каза пред БНР д-р Петър Москов – бивш министър на здравеопазването. Той уточни, че това е аналогия с данните от Италия, където не въведоха навреме строги правила, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Още по темата

19 мар 2020 12:30

33

“В България все още не сме в състоянието на епидемия. Всички усилия са насочени от властите, за да не се стигне до ситуация на епидемия. Ако стигнем до епидемия, това означава, че 5% от нас или около 300 хил. души – предимно възрастни хора и със съпътстващи заболявания – ще имат остра нужда от болнично лечение в условията на изолация и на интензивни грижи. Няма нито една здравна система в света, която може да издържи на това”, обясни Москов.

По думите му дарвинисткият подход не би трябвало да бъде приеман като мярка в ситуацията със зараза, каквато е COVID-19.

Според него най-важната сфера, която ще поеме удара от една епидемична обстановка, е здравната.

“Тя трябва да бъде абсолютно обезпечена и кадрово, и финансово, и технологично, за да може максимално добре да поеме този удар”, заяви той.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.