Адв. Шейтанов: Всеки българин плаща данък корупция

Адв. Шейтанов: Всеки българин плаща данък корупция
„Корупцията е като заразна епидемия и България. Българите плащат висок данък за нея.

Скоро страната ни ще се доближи до един момент, в който ще трябва да се постави паметник на корупцията, и със сигурност ще привлича интереса на чуждестранните туристи“, заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ адвокат Владимир Шейтанов, който е част от Стратегическия съвет при президента на България Румен Радев

Юристът подчерта, че самата същност на управлението е такава. Според него хората пребивават във властта, за да се възползват от възможностите от търговия с влияние и власт. И още – ако списъкът сега съдържа 15-20 имена, то не е ясно дали няма на по-късен етап да достигне 40-50 души, тъй като все още той не е завършен. Адвокат Владимир Шейтанов посочи, че обществата в Европейския съюз са изключително чувствителни по отношение на корупцията, защото „като по-зрели демокрации и по-голям исторически опит, по-добре познават това явление“.

„Аз живея с усещането че в България не плащаме нещо като своеобразен данък на корупцията. У нас Брутният вътрешен продукт се развива с темпове като 3,2%-3,6%, което е доста по-ниско в сравнение с други страни. Една от причините за това е, че нашите умни и способни кадри не са начело на държавата поради корупция“, заяви Шейтанов. Той уточни, че всеки български гражданин плаща данък „корупция“ и той е доста висок и посочи Румъния, като пример, която през последните години изведнъж е израснала с бързи темпове.

Докато България изостава по отношение на проблемите с корупцията, независимо от приказките и от това, че са създадени над 50 законодателни акта за ограничаване на корупцията. В края на разговора, Владимир Шейтанов попита риторично: В спорта, законодателството, образователната система, здравеопазването няма ли корупция? И бе категоричен, че ако продължават да се назначават служители по корупционен ред България никога няма да достигне Европейския съюз или САЩ и винаги ще изостава.

Адвокат Шейтанов призова онези, които се чувстват рожби на корупцията, да си дадат достатъчна сметка какъв е техният принос за създаването на данък „корупция“ и как са стигнали до там.

„Нека да помислят за корупцията, която лично на всеки от тях пречи да се развива. Вместо да се наблюдават проблемите с корупционните схеми в Саудитска арабия, Нова Зеландия и други подобни държави“, добави той. / Actualno.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.