Румен Драганов за туризма: Цената се определя от опашката

Пандемията от COVID-19 успя силно да разтърси туристическият бранш у нас. След като мерките бяха разхлабени се прокрадна и надежда.  Министерството на туризма апелира българите да изберат да летуват у нас, за да се възстанови секторът. Някои българи останаха недоволни от цените по родното Черноморие и предизвикаха дебат в мрежата.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов изтъкна, че цената се определя от опашката.

„Ако отидете на ресторант, трудно ще си намерите място за паркиране. Картофите са скъпи, но това е място за миди. Ние пък  снимаме картофите. Цената се определя от опашката. Ако дадеш ниска цена и няма места, хората са недоволни. Има хотели, които няма да отворят, те са за масовия туризъм. Но малките семейни хотели ще посрещат гости. Туризмът е семеен бизнес. Нормално е да има алъш-вериж. Смисълът на туризма е да изкарва пари“, каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доц. Драганов обясни, че за момента заетостта в хотелите е със 17% по-малко от миналата година.

„На 24 май имахме 20 000 пътувания към страната, за този месец ще имаме 40 000, българите избират България. Тези, които пътуват в Гърция, избират и България. Не бива да сравняваме“, допълни той. 

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма отбеляза, че у нас има 17 300 места за настаняване и 80 000 заведения.

„Най-скъпата цена за нощувка у нас е 130-140 лв. на легло“, обяви той.

Румен Драганов обясни, че местната икономика получава пари от туризма и той създава работни места. А на 25 юли очакваме и първите британски туристи.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.