Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юни

Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса у нас ще остане до края на юни.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.

Още по темата

10 юни 2020 08:47

63

10 юни 2020 07:18

87

Втори ден в страната е отчетен ръст на новите случаи.

“Ако се налага, след това ще удължаваме пак. Но на практика нищо ново, нищо, което да стресне хората, точно обратното, на 15 юни пускаме театрите, кината на 50% или през седалка. За градския транспорт маските остават задължителни”, посочи той.

Борисов информира, че обсъжданията по темата са продължили над час. Шефът на Щаба ген. Мутафчийски е на военни учения, но мнението му било ясно, коментира премиерът.

По думите му удължаването на епидемичната обстановка по никакъв начин не трябва да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо. Той отново посочи, че мерките ни са най-либерални.

“Повишението считаме, че се дължи на клъстерите Доспат, Сърница Ясеновец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх, без да затваряме производствата. Дисциплината, дистанцията и дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент”, каза Борисов.

Той допълни, че в редица държави се повишават заболелите, пандемията се разраства, но радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. Борисов каза още, че се води почти нормален начин на живот, но не трябва да се стига до ескалация, при която болниците да не могат да лекуват заболелите. Той подчерта и че старческите домове трябва да се наблюдават внимателно.

Премиерът каза, че поетапно ще се намаляват държавите, за които е ограничено влизането у нас.

На заседанието премиерът попита дали детските учителки от София, заразени с вируса, наистина са били в Сърница, а столичният кмет Йорданка Фандъкова информира, че те твърдят, че не са били. По думите й директорката на детското заведение е реагирала адекватно и обстановката е спокойна. Очакват се резултати от PCR тестовете им.

Толкова усилия, толкова лаборанти, тестове, тези тестове пари струват. Надявам се да не са положителни, да няма проблем, коментира ядосано премиерът и посочи, че не разбира как може да се правят шеги с това.

В края на заседанието правителството почете с минута мълчание паметта на бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.