Плевнелиев оцени: Успешна година за България

Според Росен Плевнелиев събитието на 2019 за България е това, че стабилността в страната се запази въпреки двата избора.

“По всички показатели това е една успешна година за България, от гледна точка на икономиката да не говорим. За мен е изключително важно, че минахме през изборите запазвайки стабилност, добър тон, растеж на икономиката, доверието на пазарите”, коментира Плевнелиев, президент в периода от 2012-та до 2017-та година в предаването “Годината” на Дарик.

Още по темата

21 дек 2019 18:30

85

16 дек 2019 15:03

34

“За мен думата на 2019 година е екология, защото искрено се радвам, когато виждам как младите хора се борят за една по-чиста планета, когато им пука, когато имат идеи и ги отстояват. Искрено се радвам, когато гражданското общество в България активно се бори за по-чиста София, за по-чист въздух. Искрено се гордея, че ЕС най-после и то точно през тази година от една страна показаха характер на глобалната сцена, защото продължи да подкрепя парижкото споразумение за климата, за което имах честта и аз да сложа подписа. И още повече се гордея, че в края на годината ЕС показа една амбиция и лидерство на световната сцена като прие зелената сделка. Това ще промени България и Европа и изцяло. Затова посочвам екология като важна дума на годината”, подчерта още той.

“На много фронтове и по много линии имаше сблъсък тази година. Можем да минем през двата избора, които съпътстваха 2019 година. За мен обаче по-големият е глобалният сблъсък и то не бих посочил САЩ и Китай или ЕС или Русия, а по-скоро сблъсъкът между старото и новото, между научените и не научените уроци от историята, между популистите и демократите. Този сблъсък продължава със страшна сила да се случва и в България”, каза още Плевнелиев.

“По отношение на пенсиите в Румъния доста забавиха промените в пенсионната система. Нещо повече румънците, за разлика от нас, не са вързани за еврото, а там леата е свободна. Това означава, че спрямо това, което се случи през последните няколко месеца все по-малко и тяхната покупателна способност падаше. Едно правителство, което беше тръгнало да си ходи взе популисткото решение. От всеки десет големи фабрики, осем отиват в Румъния. Това е статистиката, с която аз разполагам”, каза той.

На въпрос защо не идват в България той отговори, защото е по-голям пазар, по-добре работещи институции, много по-голяма вътрешна покупателна способност.

“Преди всичко за мен много ясна геополитическа ориентация на Румъния”, обясни Плевнелиев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.