Радев срещу Петков: Има пробив в здравия разум! Не е работа на НСО да рият сняг пред премиера

Радев срещу Петков: Има пробив в здравия разум! Не е работа на НСО да рият сняг пред премиера
Нова порция критики срещу правителството и лично към премиера Кирил Петков отправи държавният глава Румен Радев.

ИМА ПРОБИВ В ЗДРАВИЯ РАЗУМ НА ПРЕМИЕРА

“Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО и ДАНС да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят а възможни провокации и да гарантират неговата сигурност Това и направиха и направиха и получиха лична благодарност и от премиера. Не е работа на министри да дават оценка на работата на НСО”.

Така отговори президентът Румен Радев на въпрос дали има пробив в националната сигурност във връзка с това, че по време на честванията за 3 март на Шипка премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев бяха замервани със снежни топки.

Още същият ден премиерът призна, че е бил предупреден от НСО, че се готвят провокации срещу него, но той на своя глава решил да не им реагира, а “геройски” да се изправи срещу провокаторите. Гардовете му казали, че не е добре и да се качва на върха, защото пътеката е тясна, но той и този съвет пренебрегнал.

Във всичко пък министърът на транспорта Николай Събев видя злонамерен акт на НСО и поиска оставката на шефа на службата, а самият Кирил Петков заяви, че отговорността за снежната канонада трябва да се понесе на високо ниво.

“Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими”, разказа драматично Събев след това пред медиите, за да мотивира искането си за отстраняване на началника на НСО.

РАДЕВ ПОСЕЧЕ И МИНИСТЪР СЪБЕВ

“Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза. Да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват”, посочи президентът по повод писмото, което му изпрати министър Николай Събев с искане за оставката на шефа на НСО ген. Тонев.

НЯМА ДА ИСКАМ ОСТАВКИ

„Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Няма да искам оставки”, заяви категорично дължавният глава, под чието ръководство е НСО.

Той припомни, че допреди година това беше практика и призова управляващите да не тръгват по този “отхвърлен от обществото ни порочен път”.

“Разбира се, че няма да искам оставки”, категоричен бе президентът по повод желанието на съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов и Атанас Атанасов шефовете на специални служби да бъдат сменени. Те ги обвиниха, че са дали невярна информация пред депутатите за опасността от война в Украйна. Освен това в ДБ се опасяват, че службите са под влиянието на Радев, тъй като всички шефове бяха назначени от неговите служебни кабинети. Категорична в българските служби има влияние и на Русия, обясни Христо Иванов.

“Неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатна длъжност. Нали не си представяте, че трябва всяка новодошла власт или всеки нов парламент да подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това означава тези служби да работят за властта, но не и за България. Особено в областта на корупцията. Това са мандатни длъжности, те се предлагат с решение на Министерския съвет, а указът се подписва от президента. И затова законодателят е предвидил това разделение на властите. То не е случайно”, отговори обаче Радев.

НА ДЕСЕТИЯ ДЕН НА ВОЙНАТА ДА ПРАВИШ ЩАБ!

Президентът разкритикува и действията на кабинета по кризата с Украйна. Преди два дни премиерът Кирил Петков обяви, че тепърва формира координационен щаб.

“Когато почват да стрелят по ядрена централа, ние започваме да правим щаб и се сещаме за заплахи. Затова аз очаквам енергични мерки”, заяви Радев. И още – на десетия ден на войната да правиш щаб, не е серизно!

Трябва да се премине от реактивен към проактивен подход и за мерки, които набелязахме при срещата, която свиках с ресорни министри във връзка с националната сигурност, заяви президентът.

ПРАВ Е ПРЕМИЕРЪТ ДА НЕ СПИРА ВНОСА НА НЕФТ И ПРИРОДЕН ГАЗ ОТ РУСИЯ

Румен Радев обаче подкрепи премиера Кирил Петков в позицията му, че не трябва да спираме вноса на нефт и природен газ от Русия. “Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това. Прав е премиерът, каза президентът по позицията на премиера, че България не може да си позволи да спрем вноса на петрол и вноса на газ от Русия.

Президентът днес посети Института по роботика на Българската академия на науките, за да се запознава на място с изградения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“.

Пред държавния глава ще бъде представена дейността на Центъра, разработваните от него системи, както и Националния план на България за квантова комуникационна инфраструктура.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.