Радев твърдо към Шарл Мишел: Евроинтеграцията на Скопие да се гради на реални резултати

Радев твърдо към Шарл Мишел: Евроинтеграцията на Скопие да се гради на реални резултати
България няма да вдигне ветото до предстоящото на 23 юни заседание на Европейския съвет.

Това става ясно от категоричната позиция на президента Радев, изразена днес пред Шарл Мишел

Интеграцията на Република Северна Македония в ЕС трябва да бъде устойчив и необратим процес и да се гради на реални резултати в изпълнение на критериите за членство.

Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, предоставянето на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи от страна на РСМ, изкореняването на езика на омразата към България и българите и опазването на българското културно-историческо наследство в югозападната ни съседка са необходими стъпки по нейния път към Обединена Европа.

България е открита за диалог и очаква конкретни резултати, които няма как да бъдат отчетени в оставащите дни до предстоящото този месец заседание на Европейския съвет, отбеляза още президентът.

Румен Радев оцени високо все по-доброто разбиране на българската позиция в рамките на Европейския съюз и открои необходимостта от изработването на ясни механизми и измерими критерии, които да отчитат реалния напредък на югозападната ни съседка в процеса на европейска интеграция и да отстояват демократичните норми и принципите на ЕС.

Президентът проведе телефонен разговор, посветен на европейската перспектива на Република Северна Македония и с федералния министър по европейските и международните въпроси на Република Австрия Александер Шаленберг.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.